Смаколики для ЗСУ: кондитерка з Миколаєва робить енергетичні батончики за власним рецептом (Відео)

Жінка виграла мінігрант і закупила сировину для ще кількох партій енергетичних батончиків

Кондитерка з Миколаєва виготовляє на Рівненщині смаколики для ЗСУ. Енергетичні батончики пече за власним рецептом. Нещодавно жінка виграла міні грант і закупила сировину для ще кількох партій енергетичних батончиків. Секретом рецепту поділилась вона і журналістами “5 каналу”. 

“Тут у нас зберігаються продукти для майбутніх енергетичних батончиків. Це передає волонтерський штаб. Тут арахіс, горішки, борошно, бо ми ще печиво печемо”, – розповідає переселенка Василина Чекаліна.

Василина – кондитерка. Одинадцять років створює солодощі. У рідному Миколаєві жінка виготовляла авторські торти, печиво та інші смаколики. Мала базу клієнтів. Життя змінилося 24 лютого.

“Я виглянула з вікна. Половина сусідів вже стояли з сумками, пів будинку зразу поїхали кудись по селах. У нас не було, куди їхати. Ми залишилися вдома”, – каже переселенка Василина Чекаліна.

Кілька тижнів родина з двома дітьми ще була у Миколаєві. Коли почались інтенсивні обстріли, вирішили тікати.

“Уже було таке, що танки проривались у місто, з трьох боків атакували місто уже. Загроза окупації була. Ми прийняли рішення їхати. Як тільки ми прочитали, що мости звели. Ми покидали у сумки все, що було. Поїхали. Покинули все як було – посуд, брудні тарілки на столі, не прибравши”, – каже переселенка Василина Чекаліна.

У селі на Рівненщині знайшли житло через знайомих. Там жінка розповіла, що може пекти солодощі. З’явився попит на енергетичні батончики для військових. Василина взялася до роботи. Спершу купувала інгредієнти за власний кошт.

“Коли я почала виставляти фотографії, що я роблю те, і люди почали приносити продукти, пластівці, олію, мед і з’явилося більше можливостей. Перші партії були по 60-70 батончиків”, – каже переселенка Василина Чекаліна.

Нещодавно Василина виграла мінігрант у межах конкурсу до Всеукраїнського тижня добрих справ. На ці гроші придбала сировину для наступних партій.

“2500 гривень – це невелика сума. Але якщо замовляти сухофрукти на гуртовій базі, а не в магазині, то вийде вдвічі більше. У людей можливості обмежені. Мені простіше один раз зробити багато, ніж щораз по-трішечки”, – каже переселенка Василина Чекаліна.

Василина готує без інтернету. Свою продукцію дає куштувати іншим і щораз вироби вдосконалює.

“Кекси пекла, рулети для нас, і щораз казала – дівчата, пробуйте. Щоб я знала, що добавляти, відбавляти. І дійсно щораз смачно”, – каже співорганізаторка волонтерського центру “Тенета” Ганна Шевчук.

Сухофрукти, пластівці, горіхи та мед. Процес виготовлення клопіткий і довготривалий. Посортувати, перекрутити все на м’ясорубці. Навчилася працювати і без світла.

“Ліхтарик на лоба, лампочка від сонячної батареї на вікно і працюємо”, – каже Василина Чекаліна.

За тиждень кондитерка випікає 6-8 кілограмів батончиків. Нещодавно виготовила рекордні 22 кілограми.

Усю продукцію Василина передає волонтерам. Вони ж відправляють її військовим.

“Учора поїхала коробка на Запорізький напрямок, це поїде. Ця коробка на Бахмут. Тут кілограм 5, учора була трохи важча”, – розповідає співорганізаторка волонтерського центру “Тенета” Ганна Шевчук.

Кондитерка радіє, що її робота потрібна і корисна. Тому поки що повертатися до Миколаєва не планує.

“Перемоги не треба бажати – потрібно до неї йти. Хочу побажати терпіння, витримки, сили, мужності, щоб вони знали, що ми – їхній тил. Ми про них піклуємося, будемо допомагати і робити усе, що в наших силах”, – наголошує переселенка Василина Чекаліна.

“5 канал”

Читайте також: Кухарські хаби й цілі шкільні конвеєри: як Черкаси готують частування для військових

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: “Не хочу шкодити живим істотам, окрім р*сні”: що їдять воїни-вегетаріанці на передовій

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *