Рада змінила порядок проходження іноземцями контрактної служби в ЗСУ і Нацгвардії

З 2014 р. багато іноземців пішли захищати Україну зі зброєю в руках

Парламент змінив порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства в ЗСУ та інших утворених законних військових формуваннях України. Відповідний закон було прийнято сьогодні, 12 січня, голосами 321 нардепа.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що з початком російсько-української війни у 2014 р. багато іноземних громадян пішли добровільно захищати Україну зі зброєю в руках. Відтоді низкою законів були встановлені підстави та порядок проходження служби іноземними громадянами та особами без нього у збройних формуваннях України, а також щодо надання цим особам правових підстав для перебування на території нашої держави. Закони дозволяли добровольцям-іноземцям підписувати контракти та добровільно вступати на службу за контрактом у ЗСУ та Нацгвардії.

“Цією можливістю скористались сотні іноземців … Проте, у разі повернення цих людей додому, їх чекають реальні тюремні терміни та навіть смертна кара. Однак під час внесення змін до законодавства було зазначено лише про ті підрозділи, які підпорядковуються Збройним силам України, і не включили підрозділи, що утворились при Нацгвардії України. Саме таким підрозділом і є полк “Азов”, у якому служить багато іноземних громадян”, – сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді в середу, 28 грудня, зі щорічним посланням. Воно тривало майже годину.

Дивіться відео за темою: “Бахмут 100% відвоюємо. Ми знаємо, як воювати взимку, у них таких не залишилося” – “Невигадані історії”.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *