Настав мороз і охочі вже вийшли на річку: правила поведінки на льоду від черкаських рятувальників (Відео)

Рятувальники вийдуть у рейди та роздадуть такі пам’ятки з правилами безпеки

Правила поведінки на льоду нагадали черкаські рятувальники. Досі сталої криги не було через теплий початок зими. Тепер уже намерзло кілька сантиметрів. Охочі випробувати перший цьогорічний лід уже вийшли на річку. А крига перевірку ще не витримує. Як правильно поводитися біля водойм, щоб не втрапити в халепу – у сюжеті “5 каналу”.

Веселяться та ковзають. Тільки-но з’явилася перша крига – черкаські діти вийшли на лід.

“Осьо біля берега, щоб не далеко, бо зараз не сильно холодно, може провалиться”, – каже черкасець Олексій Байдін.

“Тут можна поковзатися, повеселитися, провести свій час”, – розповідає черкасець Богдан Малишко.

Тут глибина не більш як 10 сантиметрів, кажуть діти. Якщо проваляться – лишень наберуть у чоботи. Сюди час від часу приходять поковзатися, але цьогоріч уперше – крига тонка. Розповідають, батьки провели з ними виховну бесіду і застерегли від небезпеки.

“Вони кажуть, шо на лід не заходьте, бо можна провалитися, я оьс тільки зайшов і всьо, не сподобалось, на ковзанці краще”, – каже черкасець Данило Ляшенко.

Але такі обачні не всі – кажуть рятувальники. Щороку і молодь на відпочинку, і рибалки на промислі потрапляють у крижані пастки. Рятувальник Василь говорить, що по льоду видно – він ще не готовий до відвідувачів.

Дізнатися товщину льоду можна за допомогою пішні – загостреної палиці, має бути не менш як 7 сантиметрів. Про всяк випадок з собою треба мати мотузку та цвяхи – вони допоможуть вибратися. Цієї зими в області ще не було жодного трагічного випадку на воді.

“Звичайно, підуть, будуть іти люди, які будуть нехтувати правилами, нехтувати попередженнями, йтимуть на водойму. Зазвичай стараються піти з місця, але, на жаль, і повертаються”, – повідомив начальник відділу управління запобігання надзвичайних ситуацій ДСНС України в Черкаській області Андрій Ткач. 

Також не можна заходити на кригу масово – варто тримати дистанцію. Треба уникати вимоїн та відходити далеко від берега і краще не йти до річки вночі.

Рятувальники мають команду водолазів для порятунку, катери та всюдихідну автівку, яку нині тестують. Але на це треба час, якого людина в крижаній воді не має.

Тільки-но на кризі з’являться рибалки – рятувальники вийдуть у рейди, вони роздадуть такі пам’ятки з правилами безпеки, усе заради того, щоб гарна статистика цього року збереглася і трагічних випадків не було.

А ще цього року нові правила зимової риболовлі продиктувала військова адміністрація. На час воєнного стану дозволяють виходити на кригу лише у межах населених пунктів і не далі, ніж за 125 метрів від берега. Біля Черкас не можна підходити ближче ніж 500 метрів до дамби.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: Блискучий і привабливий, але підступний: у Києві водолази показали базові правила поведінки на льоду

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

1000 вибухонебезпечних предметів знаходимо кожного дня – Олександр Хорунжий про розмінування.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *