Аби у містян завжди була вода: як харківські комунальники працюють під обстрілами (Відео)

Від початку повномасштабної війни комунальники нарахували у місті близько 60 прямих влучань у інфраструктуру

Ремонтували під обстрілами, аби жителі Харкова були з водою. В авральному режимі комунальники міста працюють від лютого минулого року і досі. Адже ворожі ракети ще дістаються Харкова. Останній руйнівний обстріл стався цього тижня. Ракета Смерч влучила саме у водогін. Як відновлюють мережу – бачила журналістка “5 каналу” Оксана Нечепоренко.

Третій день поспіль комунальники намагаються подолати наслідки останньої ворожої атаки на Харків.

У водогін влучила російська ракета “Смерч”. Саме її залишки знайшли на місці прильоту правоохоронці.

“Саму трубу воно не пробило, але через вібрації від цього удару тріснула, вона тріснула під дорогою. У кожусі вона знаходиться, ця труба діаметром 300 мм, довжиною близько 40 метрів”, – каже начальник служби водопровідних мереж Віталій Чупадін.

Ракетний удар залишив без води кілька підприємств і близько півтори сотні приватних будинків. Їх забезпечили водою з резервної гілки водогону. А комунальники змогли взятися за роботу лише після саперів, які збирали навколо залишки ракети. Наразі розкопують місце розриву та готують труби для заміни.

“Саме цей район найбільше постраждав від обстрілів. До нього належить і Північна Салтівка, яку ворог нещадно розбивав. Комунальники працювали там у бронежилетах, труби замінювали під обстрілами”, – розповідають комунальники.

“При обстрілах, коли наші люди розкопували і безпосередньо працювали в котлованах, не могли піти з цього місця, сховатися. Були, грубо кажучи, відкритою мішенню упродовж 2-3-4-х годин. Це було дуже і дуже страшно, небезпечно. Слава богу, люди всі цілі”, – розповів начальник служби водопровідних мереж Віталій Чупадін.

Від початку повномасштабної війни комунальники нарахували у місті близько 60 прямих влучань у інфраструктуру. Та мережі руйнували і вибухові хвилі від влучання поруч.

“Як правило там, де є прильоти, необхідно виконувати заміну повністю трубопроводу для того, щоб відновити його функціонування”, – пояснює заступник директора з виробництва КП “Харківводоканал” Микола Завада.

Після влучань комунальники намагаються ремонтувати мережі капітально. Але деякі ділянки, через складність робіт, відновлюватимуть, коли потеплішає. Збитки, завдані бойовими діями, перераховуватимуть уже після перемоги.

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Нагадаємо, що на Харківщині рашисти влучили в об‘єкт критичної інфраструктури

Дивіться також: Чому у Києві НЕ було тривоги?

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *