Батько лежить скривавлений, я стою і задихаюся: що розповідають вцілілі після російською удару по Дніпру – сюжет (Відео)

У будинку 236 квартир зруйновані вщент

Хто саме віддавав наказ ударити по Дніпру ракетою Х-22, українським силовикам уже відомо. Як заявив під час перебування на місці трагедії генеральний прокурор України Андрій Костін, на теперішній час кількість жертв трагедії зросла до 40. Серед загиблих – троє дітей. Рятувальники розбирають завали вже третю добу. Досі шукають понад три десятки людей, зниклих без вісти.

Дніпряни несуть до місця трагедії квіти, іграшки та лампадки. Зупинка громадського транспорту навпроти зруйнованого будинку перетворилася на меморіал. Пошукові роботи на руїнах будинку не зупиняються третій день поспіль. Досі залишається невідомою доля трьох десятків людей.

“Зараз я їжджу по лікарням у надії знайти мою маму”, – каже мешканець зруйнованого будинку Роман Журавський.

Роман Журавський разом із сином, вагітною дружиною та мамою у травні втік від війни з Торецька. Переїхали до Дніпра. Але і тут війна їх настигла. Квартира, де мешкали – зруйнована. Мати – серед зниклих без вісти.

“Я говорив з мамою по телефону і о 15:38 перервався зв’язок. Через 5 секунд я почув.ю як дійшов звук вибуху. Вже через декілька хвилин знайомі почали телефонувати і говорити, що це наш будинок, наш під’їзд. Ми з дружиною і дітьми в цей час були відсутні, але моя мама була вдома”, – додав Роман Журавський.

У будинку 236 квартир зруйновані вщент. Решта – в аварійному стані. Мешканці залишилися не тільки без даху над головою, а й без речей першої потреби. Аби підтримати постраждалих, містяни зносять до місця трагедії їжу, предмети гігієни, одяг, взуття та ковдри. Подруги Ксенія та Олена приїхали з іншого кінця міста, аби передати речі.

“Я не можу приїхати допомогти фізично, в мене немає ні часу, ні можливості. Але я можу щось придбати, щось принести. Щось від себе підтримати, якусь долю”, – ствердила мешканка Дніпра Олена Гайдук.

Мешканка Дніпра Ксенія Струк пояснила: “Ми маємо допомагати один одному. Як можна кинути цих людей? Вони залишились без нічого”.

Без нічого залишилась Світлана – мати 4-х дітей. Один з її синів служить у Збройних силах. Вибух застав її вдома з батьком, якому 86 років.

“Залишилися без дому, без нічого. Ледь вдалося врятуватися, я не знаю яким чудом. Сусідку вивели навпроти нас, а в нас перегородка металева лягла і двері наші заклинило. Ми вийти не можемо. Батько лежить весь у крові, засипаний склом, палицями. Я з кімнати вибралася, стою у вітальні, задихаюся”, – повідомила постраждала Світлана.

Нині батько Світлани в лікарні. У нього струс мозку, численні порізи, уламком відтяло вухо. У лікарнях поранені потребують препаратів крові. Дніпряни – відгукнулися. З охочих допомогти довжелезна черга. Антон та Олександра прийшли першими о сьомій ранку.

“І вже через 20 хвилин велика кількість народу була за мною. Зараз зробив свою справу і можу спокійно йти”, – розповів донор крові Антон Мудрак.

Донорка крові Олександра Рибаченко ствердила: “Не перший раз здаю кров. Перші рази це було для військових. Сьогодні я вже прийшла для тих людей, які постраждали в трагедії. Прийшла через біль, тому що це велика втрата не тільки кожної родини, а ще всієї України. Тому це обов’язок українця – прийти сюди і допомогти”.

Хто саме віддавав наказ ударити по Дніпру ракетою Х-22, українським силовикам уже відомо. Як заявив під час перебування на місці трагедії генеральний прокурор України Андрій Костін, встановлюватимуть усіх причетних до реалізації цього злочинного наказу.

“На цьому тижні буде прийнято рішення щодо об’єднання кримінальних проваджень, які наразі пов’язані з загибеллю людей і руйнуванням цивільних об’єктів у нашій країні, які пов’язані саме з застосуванням цієї страшної зброї. І що дуже важливо, і у випадку в Сергіївці в Одеській області, і в Кременчуці, і тут зараз в Дніпрі – жодного воєнного об’єкту поруч, це дуже далеко від лінії фронту. Це доводить те, що країна-агресор принципово знищує український народ і населення України”, – підсумував генпрокурор України Андрій Костін.

За словами голови Офісу президента Кирила Тимошенка, рятувальна операція у Дніпрі триватиме, допоки під завалами не розшукають усіх зниклих без вісти.

Юлія Вєжан, Олександр Пронський, Дніпро “5 канал”

Читайте також: Удар рашистів по будинку в Дніпрі: загинули матір та її діти 3 та 13 років

Дивіться також відео за темою: Свідчення тих, хто вижив, і пошук людей із кінологами: як пройшов 2 день рятувальної операції у Дніпрі

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *