Який вигляд має бомбосховище в одному з навчальних закладів Вінниці – сюжет (Відео)

У цій школі 75% учнів повернулися до очного навчання

Дедалі більше школярів повертаються за парти. У Вінниці учнів, які ходять на заняття до школи, у другому семестрі стало удвічі більше, ніж у першому. Це пов’язано з тим, що у багатьох закладах загальної середньої освіти закінчилися ремонти укриттів, на які Вінницька міська рада витратила 160 мільйонів гривень. В одному з навчальних закладів побувала і знімальна група “5 каналу”.

Школярі поверненню за парти радіють. Зізнаються, на дистанційному навчанні добре, проте скучили за живим спілкуванням з однокласниками та вчителями.

“Мені зазвичай більше подобається навчатись у школі, тут компанія, більше друзів. Дома сидіти сумно. Коли ти один, нема ні однокласників, нікого”, – сказала учениця 11 класу Вероніка Павленко.

Учениця 11 класу Карина Дремлюга ствердила: “Як вийшла на навчання, то потрібно всім однаково приділяти уваги урокам. Але вийшла, бо скучила за своїми дорогими однокласниками і якось веселіше так”.

У цій школі 75% учнів повернулися до очного навчання завдяки тому, що зробили ремонт якісного укриття на випадок повітряних тривог. Так, укриття має чотири кімнати. Кожна кімната обладнана меблями, де можуть розміститися учні. В укритті є 12 автономних світильників. Якщо вимикається світло, то 4 години світло є. Укриття школи має площу близько 700 квадратних метрів і дає можливість розмістити понад тисячу людей.

“У нас укриття має два входи, два виходи і один аварійних вихід. Навчання відбувається у дві зміни, що дає можливість розмістити всіх учнів, які перебувають у навчальному закладі”, – запевнив директор КЗ “Вінницький ліцей №29” Микола Бартюк.

Ремонт у шкільному укритті зробили відповідно до вимог ДСНС. Сховище має засоби пожежогасіння, аптечки, баки питної води та запас їжі. На початку навчального року вчителі та учні пройшли обов’язковий інструктаж, як діяти в разі сигналу повітряної тривоги. А батьки підписали згоду щодо виходу дітей на офлайн-навчання.

“У разі виникнення тривоги кожен вчитель до початку уроків має чітко знати кількість учнів на уроці. І в разі тривоги ми збираємо швидко всі речі, навіть верхній одяг, і кожен клас знає, через які саме двері ми будемо спускатись в укриття”, – підсумувала вчителька української мови та літератури КЗ “Вінницький ліцей №29” Галина Драч.

На ремонти шкільних укриттів вінницька міська рада витратила 160 мільйонів грн. Тож наразі 80% закладів освіти міста обладнанні ними. Ще у 29 установах капітальний ремонт підвалів ще триває. Вони уклали угоди про використання сховищ сусідніх освітніх закладів громади.

Анастасія Голошивець, Вікторія Ворущак, Вінниця “5 канал”

Читайте також: У Київській області облаштовують понад 400 бомбосховищ – WP 

Дивіться також відео за темою: що таке тактична ядерна зброя та як діяти у разі її застосування.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *