Ідеальний захист від куль: як у Харкові виготовляють бронежилети 5 класу – сюжет (Відео)

За чотири місяці тут освоїли нове виробництво

Перекваліфікуватися за чотири місяці. У Харкові підприємство, яке виготовляло ресори для автівок, почало робити бронежилети. Попри обстріли підприємство працювало у місті від початку повномасштабного вторгнення. Та постачало дефіцитний тоді захист військовим і цивільним. Секрети легкої та міцної броні інженери відкривали самотужки. Зараз мають офіційний сертифікат на бронеплити 5 класу захисту.

Це та сама броня, яка захищатиме українських воїнів у бою. Саме зараз, під час гартування, їм надають необхідних властивостей.

“Якщо цей режим трішечки порушити, то плита не отримає тих властивостей, які потрібні, аби зупинити кулю. І багато експериментів ми проводили з температурою, з розчином, який її охолоджує”, – розповідає директор підприємства “Український ресорний центр” Ігор Єфименко.

Це невеличке харківське підприємство. До повномасштабної війни тут виготовляли ресори для автівок. А з 24 лютого вирішили розширити асортимент.

“Подзвонили поліцейські, сказали – нам потрібні ресори. Я задав своє питання а навіщо, а навіщо вам ресори? Зараз почалася війна, вони кажуть, що в них немає броні, треба захиститися. І ми запропонували допомогти”, – додав Ігор Єфименко.

За чотири місяці тут освоїли нове виробництво. Шукали в інтернеті, консультувалися з інженерами та вченими. І нарешті отримали ідеальний захист.

“За виключенням металу ми пробували багатошарову, але вона виходила важка – це це антисколкове покриття, також експерименти. І клеїли повсту і щось ще, але найкраще – це гума”, – підсумував головний інженер “Українського ресорного центру” Євген Шевченко.

Попри чисельні обстріли, увесь цей час виробництво працювало у Харкові.

“Прильоти ми чули тільки по здригуванню землі, включали музику так і робили. Зварювальник, коли він варить, він ні на що не відволікається і коли прилетіло я продовжив варити, бо мав закінчити дугу”, – повідомив зварювальник Олександр Бакін.

Частина робітників перебралися жили до бомбосховища, на підприємство. Владислав Храмцов пробув тут із сім’єю до літа.

“Я і дядько мій теж працював, зараз служить. Багато хлопців служити пішли і комусь працювати треба було”, – пояснив механік Владислав Храмцов.

Зараз на підприємстві працює трохи більше сотні людей. Якість продукції визначають за чисельними відстрілами та перевіркою кожної партії на міцність. Від початку харків’яни виробляли захист 4 класу. Напередодні Нового року пройшли сертифікацію з 5 класу. Та найкраще підтвердження якості – це врятовані життя.

“Мій знайомий замовляв для свого родича жилет, і він ще був першої серії з брезентовою плитоноскою. Пролунав дзвінок, і він каже, я там умовно, купував у вас жилет. І у мене спочатку було відчуття, щось трапилося. І він каже, що до мого родича у бліндаж залетів снаряд. І я думаю, ну все. А він каже – нога поранена, але бронік врятував”, – підсумував директор підприємства “Український ресорний центр” Ігор Єфименко.

У харківській броні ходять військові, поліція, комунальники, медики швидкої та навіть бармени. Зараз на підприємстві готують чергове замовлення для журналістів.

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Читайте також: “Медик мотає кілометри бинтів і не стомлюється”: журналіст “5 каналу” Євгенія Китаїва про побачене під Бахмутом – відео

Дивіться відео за темою: Навіть в русі – мішень для окупантів: як бойові медики евакуйовують бійців з поля бою

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *