“Буду вчитися ходити – і знову на фронт”: як реабілітаційний центр допомагає військовим на Львівщині – сюжет (Відео)

Підготовка до протезування триває від двох тижнів до місяця

Повернутися до нормального життя після війни. На Львівщині в реабілітаційному центрі нині проходять реабілітацію кілька сотень військовослужбовців, які під час бойових дій втратили кінцівки. Там армійці готуються до протезування та пристосовуються до життя з новими ногами та руками. Дехто з них планує знову повернутися на фронт.

Військовослужбовець Сергій Воронін у спортивному залі вправляється двічі на день. Чоловік працює з реабілітологом, відтискається та прокачує м’язи не гірше за здорову людину. Нині Сергій очікує протезування обох ніг, щоб повернутися на службу.

“З’їхали на мінне поле, яке не було позначене, і підірвалися. Пряме поранення”, – каже військовослужбовець ЗСУ Сергій Воронін.

Обидві ноги Сергій втратив поблизу Ізюму, коли виконував бойове завдання з розвідування ворожих позицій. Він кадровий військовий, служить у 164-й радіо-технічній бригаді і зізнається, що був готовий навіть загинути.

“Це так маленька неприємність. Буду вчитися ходити безперешкодно і назад на фронт. Це як ціль життя. Я кадровий військовий, офіцер, я ж навчався, щоб захищати Батьківщину. Якшо щось, я можу і патрони подавати”, – додав Сергій Воронін.

Підготовку до протезування та перші кроки з новими кінцівками військові проходять у цій спортивній залі реабілітаційного центру поблизу Львова. Тут із ними постійно займаються фізичні терапевти. Пацієнти виконують спеціальні вправи, які їх готують до швидкого та безболісного протезування.

“Це компресійна терапія, зміцнення м’язів кукси, профілактика контрактури, менеджмент рубця. Йому буде легше ходити, м’язи будуть готові, бо пацієнти після ампутації проводять тривалий час у лікарні і в них атрофуються м’язи. А це дуже впливає на ходьбу”, – пояснив фізичний терапевт Андрій Новосад.

Підготовка до протезування триває від двох тижнів до місяця. Протез лівої ноги бійцеві 59-ї мотопіхотної бригади Богдану Нечипоруку встановили три тижні тому. Він каже, що нині вже почувається, ніби вона його рідна.

“Я швидко навчився його одягати з перших днів. Спочатку було довгенько трохи, поки куксу налаштуєш в куксоприймач, вдягаю вже до 5 хвилин”, – запевнив військовослужбовець ЗСУ Богдан Нечипорук.

У реабілітаційному центрі нині більш як 200 пацієнтів. Сюди потрапляють військові, які вже пройшли лікування у шпиталях.

“Щодня з госпіталів є дзвінки по 2-3, просимо ще взяти. І я відчуваю, мали б ми тут ще 200 місць, ми б швидко їх заповнили”, – наголосив керівник “Центру комплексної реабілітації” Григорій Дунас.

Про поранених армійців тут турбується не лише медперсонал, а й волонтери. Влаштовують їм дні польової кухні. А про безперебійне постачання світла, тепла та наявність потрібної медтехніки дбають американські благодійники.

“Фонд нам встановив твердопаливний котел, який незалежно, буде чи не буде газ, може подавати тепло. Вони будуть забезпечувати нас комплектувальними для протезування і медичним обладнанням. Сканери, принтери, можна буде прискорити надавати допомогу швидше”, – підсумував Григорій Дунас.

Згодом у реабілітаційному центрі планують виготовляти протези самостійно. Після відновлення на нових ногах та з новими руками армійці повертаються до цивільного життя. Але є й ті, хто на протезах знову їде на війну.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: “Тепер я не гірший за інших”: у Львові коштом благодійників установили протез військовому

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: “Страх стати піратом, який кульгає, минув”: Про протезування бійців ЗСУ в Україні

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *