Працювали під час обстрілів на висоті 5 метрів: як в Одесі відреставрували столітню картину – сюжет (Відео)

Працювали над проєктом 13 реставраторів

Унікальну картину, якій понад 100 років, відреставрували в Одесі. Полотно висіло на стелі під’їзду одного з будинків. Роботи тривали півтора року. Ініціатори планували впоратися швидше, утім втрутилася війна.

Відреставрована 123-річна картина Лейбе Перецевича Гольдштейна в обрамленні зоряного небосхилу прикрашає стелю житлового під’їзду. Приводити до ладу витвір мистецтва група волонтерів взялася влітку 2021 року, коли побачили, що за рік обваленим дахом від рясних опадів ніхто не опікувався.  Саму ж картину, яка прикрашала стелю, частково довелося відтворювати за фотографіями. Відновити втрачену частину картини виявилося надзвичайно складно, адже її необхідно було зробити саме такою, яку б писав автор 100 років тому.

“Під цим шаром кіптяви ми майже не могли прочитати авторство цього твору і вже після очищення змогли повністю побачити кольори, які були 100 років назад. Ми провели мікрохімічний аналіз складу шару ґрунту, нам було відомо, якими кольорами малював автор і таким чином нам було простіше підібрати кольори для того, щоб створити цілісність цієї картини”, – пояснила старша реставраторка Ольга Кармазіна.

Під час реставрування стелі виявили також зафарбовану раму, що обрамляла картину. Окрім реставрації картини та зоряного неба, волонтерам довелося відремонтувати саму стелю, покрівлю та укріпити частину горища, а також заново зробити 2 втрачені кути полотна. Над цією ділянкою стелі, яку називають плафоном, реставратори працювали півтора року. Планували завершити ще минулої весни. Утім, через початок вторгнення донати на мистецтво істотно зменшилися, та й працювати на висоті у 5 метрів під час обстрілів було небезпечно. Крім того, заважали перебої зі світлом.

Працювали над проєктом 13 реставраторів. Грошей за роботу майже не брали. Утім, видатки на матеріали та інструменти все ж таки були. Фінансували проєкт небайдужі містяни та одесити з-за кордону. Відгукнулися люди, адже робота виявилася унікальною.

“Картина Гольдштейна – це єдиний відомий нам у країні, можливо а Європі, ми так глибоко не досліджували саме холст, який розміщений на стелі житлового будинку.Великі розходи пішли на матеріали, це великі гроші. Всього ми витратили близько 20 100 євро. Таких проблем у місті багато зі стелями, плафонами, дуже багато закритих розписів, які треба відкрити і, як мінімум, розчистити та укріпити, а, як максимум, реставрувати, тому що Одеса – місто музей і для нас кожний під’їзд може стати витвором мистецтва”, – наголосив куратор проєкту з реставрації Олександр Левицький.

Самі ж відвідувачі під’їзду картині дивуються.

“Це за якоюсь міфологією, мабуть. Тут чоловіка бачу, щось із коханням пов’язано – квіти, блакитне небо, ну таке, позитивне дуже, мабуть, міфологічний сюжет. А раніше, мабуть, не тільки тут було, але і взагалі у багатьох будинках було”, – підсумувала жителька Одеси Тамара.

Після завершення війни реставратори планують продовжити проєкти з відновлення під’їздів старого центру міста. Кажуть, ледь не в кожному можна знайти фрески чи розпис, адже в той час в Одесі полюбляли прикрашати доходні будинки.

Ольга Дунська, Одеса “5 канал”

Читайте також: “Тут HIMARS працює”: художник із Запоріжжя розмальовує уламки російських ракет, щоб допомогти ЗСУ

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Художник із Полтавщини фарбує в камуфляж автомобілі для ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *