Ціни на пальне сьогодні: скільки коштує бензин, газ і дизель

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на фінансовий портал "Мінфін".

Ціна на бензин на заправках

За даними "Мінфіну", в середньому пальне в Україні 23 січня продавали за такими цінами:

бензин А-95 преміум – 51,09 грн/л
бензин А-95 – 49,24 грн/л
бензин А-92 – 48,68 грн/л
дизельне пальне – 53,04 грн/л
автомобільний газ – 27,40 грн/л

Сайт AUTO.RIA наводить такі дані щодо середньої вартості пального:

A-95 преміум – 50,91 грн/л     
A-95 – 49,16 грн/л
A-92 –  48,57 грн/л
ДП – 52,90 грн/л
Газ – 27,17 грн/л

Наявність пального на заправках в Україні

За даними "Мінфіну", А-95 "преміум" є на заправках більшості мереж АЗС у більшості областей України на підконтрольній території за ціною від 47,99 грн/л у мережах АЗС БРСМ-Нафта і в мережі АЗС "Рур-груп" у Кіровоградській області до 54,99 грн/л у мережі SOCAR на Київщині, Львівщині, Одещині, Черкащині та 55,99 грн/л у мережі "Паралель" на Донеччині.

На Херсонщині А-95 "преміум" є в мережах АЗС ОККО (52 грн/л), U.GO (51,55 грн/л) і БРСМ-Нафта. На Луганщині бензин А-95 "преміум" відсутній на заправках.

А-95 на підконтрольній Україні території можна купити в усіх областях, крім Луганської, у більшості мереж АЗС. Найдешевше – по 45 грн/л у мережі ZOG у Запорізькій області. Найдорожче – 52 грн/л – на заправках мережі Neftek на Дніпропетровщині. У Донецькій області бензин цієї марки є в мережі АЗС "Авіас" (50 грн/л) та Mango (47,99 грн/л), у Херсонській – в мережах АЗС ОККО (49,99 грн/л), U.GO (49,55 грн/л) та АМІС (49,69 грн/л).

А-92 відсутній на АЗС у Донецькій, Луганській і Херсонській областях. В інших областях його можна купити за ціною від 44 грн/л у мережі АЗС ZOG у Запорізькій області до 50 грн/л в АЗС мережі U.GO на Харківщині.

Дизельне пальне можна придбати майже у всіх мережах АЗС. У Луганській області цього виду пального немає на АЗС, у Донецькій є на заправках Mango по 58,99 грн/л, Паралель (57,99 грн/л) та "Авіас" по 52 грн/л. На Херсонщині – в мережах АЗС ОККО (54 грн/л), АМІС (53,69 грн/л), U.GO (51,95 грн/л) та БРСМ-Нафта (51,99 грн/л).

Найдешевше дизельне пальне можна придбати в АЗС мережі VST на Київщині по 47,90    грн/л. Найдорожче дизельне пальне – по 58,99 грн/л у мережі АЗС Mango на Донеччині.

Ціни на пальне: прогноз

Попри те, що ціни на пальне на українському ринку впродовж останнього місяця дещо зросли, дефіциту на АЗС не очікується. Експерти стверджують, що постачальники моніторять ситуацію та створюють резервні фонди.

Як написав на своїй facebook-сторінці директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, у 2022 році Україна повністю перебудувала свій ринок пального і завдяки цьому й надалі буде забезпечена пальним.

"Жодна країна світу не стикалась із майже миттєвою втратою 100% джерел постачання пального. Європа зараз вирішує питання заміщення десь 30%, десь 40% постачань, щоб позбутися залежності від російського палива. Ми замістили 100%. Ніхто в Європі в це не вірив (там багато у що не вірили), але ми це зробили та отримали не тільки географічно диверсифікований ринок, але й принципово новий за транспортною логістикою, в якій 40% припадає на автомобільний транспорт. В умовах війни це єдина життєздатна модель", – зауважив він.

Експерт додав, що головним викликом на ринку пального на 2023 рік є війна, й ніхто не знає, які форс-мажори вона принесе. Також серед очевидних випробувань – європейське ембарго на імпорт російських нафтопродуктів, яке стартує з 5 лютого.

Проте, як зауважив віцепрезидент мережі ОККО Юрій Кучабський, наслідки заборони на російське пальне у Європі не будуть катастрофічними для українського ринку.

"Це тільки питання ціни: ми підемо й заплатимо на $50 дорожче, але привеземо, щоб пальне було, і все. Я не Павло Глоба, я не можу всього спрогнозувати, але моє відчуття, моє бачення, що криза не повинна повторитися. Так, може бути дискомфорт, але клієнт цього не відчує", – сказав Юрій Кучабський.

Утім, за його словами, така ситуація заважає українським трейдерам підписувати довгострокові контракти з європейськими постачальниками, операторам наразі вдається законтрактувати максимум тільки 3-місячні контракти.

"На довше вони не можуть спрогнозувати. Тим більше, що ринки сусідніх країн, Польщі тієї ж самої, Румунії, нині так само імпортозалежні, й вони так само забезпечують себе імпортом. І все, що нам вдається привезти звідти, ми привозимо або транзитом, або заміщенням. Тобто, вони собі імпортують, а нам з іншого регіону віддають, оптимізуючи логістику. Ось так воно відбувається", – пояснив Кучабський.

Нагадаємо, 21 вересня Верховна Рада підтримала законопроєкт про повернення акцизного податку на пальне. Згідно з положеннями закону повертаються акцизи у розмірі: бензин 100 € / 1000 літрів; дизель 100 € / 1000 літрів; біопаливо 100 € / 1000 літрів ; газ 52 € / 1000 літрів. ПДВ для всього залишається на рівні 7%. Це може призвести до підвищення цін на пальне.
8 грудня директор групи компаній Prime Дмитро Льоушкін спрогнозував у ефірі Еспресо, що з початком свят, приблизно в січні, обсяги споживання пального зменшаться, а це вплине й на ціну.

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb
https://espreso.tv/tsini-na-palne-sogodni-skilki-koshtue-benzin-gaz-i-dizel

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *