В акваторії Дніпра у Запорізькій області масово гине риба: у чому причина та які можуть бути наслідки (Відео)

За попередніми даними Держрибагентства Запорізької області, сума збитків, завданих довкіллю та економіці, вже перевищує 100 мільйонів гривень

російські окупанти спровокували екологічну катастрофу в Запорізькій області. Значне зниження рівня води в Каховському водосховищі призвело до масової загибелі риби та водних біоресурсів. Попередньо, фахівці оцінюють збитки у понад 100 мільйонів гривень. Крім того, масова загибель риби може призвести до спалахів інфекцій у населених пунктах на узбережжі Дніпра. Докладніше – у сюжеті журналіста “5 каналу” Дениса Розенкова.

Фермер Юрій Лагно розводить рибу понад тридцять років. Каже, за весь цей час ніколи не бачив такого обміління Дніпра.

“Оце ж усе – берег, от тут у нас вода така, і на метр вісімдесят рівень води впав”, – жаліється фермер Юрій Лагно.

Падіння рівня води більш ніж на пів метра у Дніпрі та Каховському водосховищі спричинили окупанти, пошкодивши запірні шандори Каховської ГЕС. Через це висихають мілководні протоки й затоки, які були природними нерестилищами майже для всіх видів дніпровської риби.

Через падіння рівня води, на мілководді у крижаній пастці опинилися тонни риби – як мальок, так і доросла. Фахівці кажуть про масову загибель водних біоресурсів.

“Зафіксовано факт масової загибелі водних біоресурсів. Найбільша кількість загиблих водних біоресурсів спостерігається на островах Дніпровської гряди, а саме – це протока Сердюка та протока Партизани. Також тут спостерігається значне скупчення ще живої риби”, – повідомив головний спеціаліст відділу іхтіології Держрибагентства Запорізької області Максим Бронзюк.

“Уся заплавна частина біля острова Хортиця і вся гряда, яка спускається вниз за течією, вона вся обміліла. І обміління масштабне, ми такого ще не бачили”, – каже головний державний інспектор рибоохоронного патруля Запорізької області Олександр Калініченко.

Через активні бойові дії відновити запірні споруди Каховської ГЕС нині неможливо. Тож фахівці фіксують щоденне зниження рівня води у Дніпрі приблизно на сім сантиметрів. Тим часом представники рибоохоронного патруля та рибінспекції разом з активістами власноруч будують дамби та ламають кригу на затоках. Стверджують, поки що це єдина можливість уберегти біоресурси.

“Зараз от ви бачите, ці всі темні плями – це все мальок, скупчення малька. Якщо буде сильний мороз і льодовий покрив затягне повністю, то буде задуха риби, і вона може вся вмерти”, – каже головний державний інспектор рибоохорони Запорізької області Миxайло Герасименко.

За попередніми даними Держрибагентства Запорізької області, сума збитків, завданих довкіллю та економіці, вже перевищує 100 мільйонів гривень.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, “5 канал”

Нагадаємо, що збитки українській екології, яких завдала росія, оцінюються в $35,3 млрд

Нагадаємо, у Міндовкіллі назвали суму збитків, яких завдала росія природі України.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: 

орда несе безпрецедентні збитки довкіллю – Тимочко.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *