Як “корупційні яйця” впливають на поставки зброї і що не так із заявами “зеленої” влади – Чекалкин (Відео)

“У мережі жартують, що наступне навчання для “слуг народу” в Трускавці буде на тему “Як приховувати свої оборудки”

У програмі “Час: Online” з Марією Скібінською на “5 каналі” блогер, телеведучий і дипломат Дмитро Чекалкин порівняв гуртові ціни закупівель Міноборони й ціни у звичайних супермаркетах, а також говорив про те, що дивного у відставці заступника голови ОП Кирила Тимошенка.

Дипломат зазначив, що нині ток-шоу на європейських каналах і радіо починаються з обговорення поведінки української влади.

“Наскільки це шкідливо для нашої справи, для нашого іміджу, коли жартують про яйця по 17 грн за штуку – найдорожчі в світі яйця”, – наголосив Чекалкин.

“Це, безумовно, серйозний удар по нашому іміджу. Оскільки ставлять запитання західні журналісти, західні оглядачі, західні політики, чи варто надавати Україні в таких обсягах допомогу, якщо ці гроші розкрадаються, якщо настільки величезні “відкати”. Називають страшні цифри, коли з 15 млрд, які були за цим контрактом передбачені, 7 млрд було фактично вкрадено. Можливо, навіть і більше, тому що ціни, як ми знаємо, були перебільшені в декілька разів, а не на декілька відсотків”, – пояснив дипломат.

“Українські оглядачі звернули увагу, що виправдовуючись за яйця (мовляв, це була технічна помилка – чомусь їх рахували не в штуках, а в кілограмах)… добре. А як картопля, буряк, стегна курячі, ціна на які втричі більша, ніж у супермаркеті? Якщо магазин продає яйця по 7 грн, значить, закуповує приблизно за 3 грн. Тобто гуртова ціна на ринку сьогодні десь 3 грн, а Міністерство оборони закуповує за 17. Це виклик здоровому глузду”, – переконаний наш гість.

Він прокоментував і відставку В’ячеслава Шаповалова, заступника міністра оборони, після скандалу зі звинуваченням Міноборони в закупівлі харчів для військових за завищеними цінами.

“Якщо цього чиновника ще в п’ятницю відсторонили, принаймні на час розслідування, а це відбулося у вівторок. Тобто чотири дні вони чекали. Навіть сьогодні його жодним чином не звинувачують у недбалості. І дякують йому за шляхетний вчинок, що він, щоб зберегти реноме міністерства, сам подав у відставку. Насправді це мало бути зовсім інакше – його мали негайно відсторонити й не чекати розслідування СБУ (бо перше, що вони зробили, – це звернулися до СБУ з вимогою розслідувати, яким чином відбувся цей витік інформації)”, – переконаний Чекалкин.

Він зауважив, що засекречення контрактів з постачання продуктів для армії – це справді велика проблема.

“Це надає наскільки широкий діапазон для зловживань. І ми знаємо, що ProZORRO, яке діяло протягом останніх 8 років, було ефективне і допомагало знищити практично більшість корупційних схем. Після того, як ProZORRO було скасоване, сьогодні діапазон цих оборудок…”

Він також прокоментував той факт, що нині йде розслідування не скоєного злочину, а того, яким чином про нього стало відомо широкому загалу. Тобто яку проблему слід розв’язувати: як приховати порушення чи як покарати винного.

“Як жартують у мережі, наступне навчання для “слуг народу” в Трускавці буде на тему “Як приховувати свої оборудки”. Тимошенко пішов зі своєї посади, написав “Честь маю”. Про яку честь ідеться, коли стільки звинувачень?”, – запитує гість студії.

Чекалкин зауважив, що ще одним цвяхом у цій ситуації є історія з “зеленим” перфомансом у Куршевелі. Він переконаний, що такі ситуації мають ганебний вигляд в очах західних партнерів України:

“Прикрий випадок стався в Куршевелі, коли партнери цієї “зеленої” команди виносять пляшки шампанського “Кристал” з прапорами. Такі перфоманси коштують величезних грошей. В Куршевелі цей перфоманс коштує 20 тис. євро. Це настільки ганебно виглядає для наших західних партнерів… Вони ж про це пишуть: як можна собі дозволити так розкидатися сьогодні грошима, коли бідні діти збирають по гривні, щоб допомогти (ЗСУ – ред.)?”.

Як повідомлялося раніше, Міністерство оборони України замовило у фірми-“прокладки” постачання харчів до тилових військових частин за завищеними подекуди у 2-3 рази цінами. Про це свідчать оприлюднені журналістами документи.

Дивіться також відео за темою: Скандальні закупівлі Міноборони: умисний підрив довіри до держустанови чи все ж розкрадання грошей?

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *