Верховний Суд остаточно підтвердив відсутність потерпілих у справі “Роттердам+”

Ухвала Верховного Суду оскарженню не підлягає

Верховний Суд України остаточно підтвердив відсутність потерпілих у справі “Роттердам+”, відхиливши касаційні скарги двох феросплавних заводів.

Відповідна ухвала колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду від 17 січня 2023 року, опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Ухвала Верховного Суду оскарженню не підлягає.

Визнати себе єдиними потерпілими у цій справі намагалися Нікопольський феросплавний завод та Запорізький завод феросплавів, які належать Ігорю Коломойському.

Ці заводи намагалися скасувати рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 21 вересня 2022 року, яким суд визнав законним і обґрунтованим закриття справи “Роттердам+”, а також відмовив двом заводам в статусі потерпілих від дії формули.

За повідомленням Спеціальної антикорупційної прокуратури, потерпілими у справі “Роттердам+” були заводи Коломойського, а не Україна. 20 травня 2021 р. САП уже вчетверте закрила справу “Роттердам+” – через відсутність у ній складу злочину. Перший раз справу було закрито ще 27 серпня 2020 року. Потім аналогічні рішення винесли в січні і березні 2021 року.

Розслідування справи “Роттердам+” тривало протягом 2017-2020 рр. За цей час було проведено понад 10 державних та міжнародних експертиз, усі вони підтвердили економічну та юридичну обґрунтованість формули.

Досудове розслідування щодо працівників компанії ДТЕК було призупинено у зв’язку з безпідставністю висунутих підозр у справі. Дніпропетровський НДІ судових експертиз Мін’юсту України встановив, що дія формули “Роттердам+” не завдала збитків ні державі, ні споживачам електроенергії.

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *