У Чехії тривають вибори президента: колишній військовий проти ексурядовця – чому Україна стала ключовим питанням (Відео)

У другий тур Петр Павел та Андрей Бабіш вийшли з розривом менш як один відсоток

“Новий Вацлав Гавел” проти “чеського Дональда Трампа”. У Чехії розпочався другий тур президентських виборів, який триватиме 2 дні. За посаду змагаються відставний генерал Петр Павел та олігарх і експрем’єр Андрей Бабіш. Останні соцопитування прогнозують перемогу колишньому військовому – за нього готові голосувати 59% виборців. Тоді як ексурядовця підтримують 41% .В обох – різне кар’єрне минуле і різні погляди на зовнішній політичний курс Чехії. Зокрема, й на допомогу Україні. А саме це питання стало ключовим під час президентських перегонів. Детальніше знає журналістка “5 каналу” Христина Катарина.

Генерал у відставці проти колишнього прем’єра. Перший – Петр Павел – у минулому чільник Генштабу Чехії та командувач військового комітету НАТО. Проєвропейський ліберал, який послідовно підтримує Україну з 2014-го року. Прагне, щоб Чехія залишалася рівноправним членом ЄС і НАТО та категорично проти поступок росії. Її вважає загрозою для всієї Європи і ратує за подальшу військову допомогу Києву. За принципову позицію, демократичні цінності і євроатлантичний курс колишнього генерала прозвали “новим Вацлавом Гавелом” чеської політики.

“Ми хочемо демократії, свободи, толерантності, гідності, змоги вирішувати проблеми разом і гідного суспільства”, – завялвє Петр Павел.

Суперник Павела – олігарх і колишній прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш – повна протилежність свого візаві. Популіст і євроскептик, який зажив слави “чеського Дональда Трампа”. На посаді глави уряду Бабіш втрапив у гучний скандал із корупцією, шахрайством та відмиванням коштів Євросоюзу. Намагався будувати тісні відносини з росією та Китаєм, а економічні вигоди ставив вище за демократичні цінності й державну безпеку. Щоб закінчити війну в Україні, Бабіш пропонує організувати “саміт миру”. А ще виступає проти збройної допомоги Польщі та країнам Балтії, якщо на них нападе Росія.

“Андрей Бабіш, особливо після того, як стало зрозуміло, що його суперником буде Петр Павел, почав використовувати тему війни в Україні. Він представляв себе як миротворця, а Петра Павела як поганого хлопця, яструба, людину, яка загрожує втягнути Чехію у війну через те, що він генерал у відставці”, – пояснює політолог Чарльзького університету в Празі Йозеф Млейнек.

“Очевидно, і ми бачили це в минулому, Бабіша певною мірою надихав Орбан. Тому він намагався використати свій вплив, аби вкоротити незалежність медіа. Але Бабіш дуже прагматичний політик, тож я не думаю, що він піде так далеко, як Орбан чи польський політичний лідер Качинський, бо він має бізнес-інтереси в Західній Європі”, – каже політолог, письменник Їржі Пеxе.

У другий тур Петр Павел та Андрей Бабіш вийшли з розривом менш як один відсоток. Генерала у відставці підтримали всі кандидати, які не продовжили перегони. На боці колишнього прем’єра – комуністи й чинний президент, а донедавна друг Кремля – Мілош Земан. Передвиборна кампанія не минула без російського сліду. За день до початку другого раунду чехам на електронну пошту прийшла звістка про раптову смерть Петра Павела. Мовляв, це повідомила пресслужба кандидата в президенти. Листа розіслали через російський сервіс “Яндекс”. Окрім цього, виборці отримали СМС-ки, в яких буцімто генерал Павел запрошує їх стати до лав армії та поїхати на війну в Україну. Справу вже розслідує кримінальна поліція.

“Петр Павел досить невідома персона, бо він – не політик. Він колишній військовий, який обіймав важливі посади в НАТО. А потім – звільнився і почав готуватися до президентських виборів. Він не був ні мером, ні сенатором. Тож важко передбачити його дії. Гадаю, він буде активним президентом і сподіваюся, не порушить конституцію, як це зробив Мілош Земан. А навпаки – шукатиме рішення, які відповідають конституції. Натомість у випадку Андрея Бабіша нічого неможливо передбачити. Він спонтанний і некерований політик”, – переконаний політолог Чарльзького університету в Празі Йозеф Млейнек.

Президент Чехії – посада номінальна. Повнота влади – в руках парламенту й уряду. Проте глава держави затверджує прем’єр-міністра, керівника центрального банку і конституційного суду, а також впливає на зовнішню політику, що зараз особливо важливо для Києва. Адже Чехія – один із наших найтісніших союзників і найвідданіших партнерів. Вона прихистила понад 400 тисяч українських біженців, а військова допомога Збройним силам України стала однією з найбільших. 

Христина Катарина “5 канал”

Нагадаємо, вибори президента стартували у Чехії. Голосування триває два дні – у п’ятницю і суботу.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *