Розбомблений будинок у Харкові частково знесуть: чи отримають мешканці нове житло – сюжет (Відео)

Поки тим постраждалим, кому йти нікуди, міська влада пропонує кімнати у гуртожитках

Частково знести. Такий висновок зробили експерти щодо подальшої долі одного з найбільш зруйнованих будинків  на Салтівці у Харкові, жахливі фото якого показували по всьому світу.  У багатоповерхівці вщент зруйнований один під’їзд. У другому – повністю відсутні комунікації.  Через ворожі обстріли будинок кілька разів горів. Проте нині мешканці не розуміють, чи зможуть вони колись отримати житло? Журналістка “5 каналу” Оксана Нечепоренко розбиралася. 

Кухня та туалет – вигоріли вщент. Замість двох кімнат – провалля. Така доля спіткала квартиру пані Людмили. 

“У нас було все прибрано, такий район був шикарний. “АТБ”, ринок – ну дуже гарно. Я би не хотів жити в іншому районі”, – каже мешканка зруйнованого будинку Людмила Біда.

Цей будинок на Салтівці бачили на фото та відео по всьому світу.  Його показують іноземним гостям, місцеві теж приїздять за вражаючими фото. 

У підвалі 16-поверхівки – ще залишилися старі матраци. Тут ховалося більше двох сотень людей. Ворожа ракета влучила у будинок 5 березня, прилітало неодноразово і поряд.

За даними рятувальників,  протягом березня у будинку кілька разів ставалися займання. 

росіяни позбавили житла понад чотири сотні людей. Бо нині непридатні для життя і вцілілі квартири. 

“Тут ніхто не живе, нема ні опалення, нічого. Вікно зашили клійонкою – це я, а поруч сусіди зашили. Нема опалення, електроенергії, каналізації”, – каже мешканець зруйнованого будинку Сергій Родіонов.

Поряд зі зруйнованим будинком будівельники взялися відновлювати багатоповерхівку. Вона зазнала менше пошкоджень. У цьому ж багатостраждальному будинку поки не розпочали навіть розбирати конструкції. 

“Головне питання – коли будуть розбирати будинок, як його будуть розбирати. Що буде з першим під’їздом, що буде з другим під’їздом, і коли ми отримаємо компенсацію у вигляді нового житла”, – каже мешканка зруйнованого будинку Офелія Єршова.

Зруйнований під’їзд відновленню не підлягає. Такого висновку дійшли спеціалісти, до яких зверталася харківська міська влада. Невизначена поки також доля частини будинку, яка збереглася. 

“Другий під’їзд – спеціалісти оцінюють руйнування на 65%. Але це до початку розбору. Можуть бути будь-які дефекти, які сьогодні не видно. Почнемо розбирати, з’являться нові, і відновлення, як на мене – небезпечне”, – наголосив харківський міський голова Ігор Терехов.

Імовірно, для мешканців зводитимуть новий будинок, але на це можна сподіватися лише після перемоги ,кажуть у міськраді. Де його будуватимуть, поки також не вирішено. 

“Ми запропонуємо цілий спектр місць для забудови. Сьогодні ми працюємо за генеральним планом, по всьому. І можу вам сказати, що уникнемо ми багатоповерхового такого будівництва. Буде 7-6 поверхів. Але будуть інші. Не буде бетону такого”, – наголосив харківський міський голова Ігор Терехов.

За словами міського голови Харкова, влада планує розробити механізм, за яким надаватимуть квартири постраждалим. А поки тим, кому йти нікуди, міська влада пропонує кімнати у гуртожитках. 

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Читайте також: Прилад може показати найменші тріщини: як 3D-технології допоможуть відбудувати Ірпінь

Дивіться відео за темою: Новий наступ ворогу буде, але повтор 24 лютого – ні – “Незламна країна”

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *