Піднятися після падіння: у музеї Революції Гідності вшанували політв’язня кремля Геннадія Афанасьєва (Відео)

Геннадій загинув 18 грудня у боях за Білогорівку Луганської області

Пам’ять Геннадія Афанасьєва – політв’язня кремля та військовослужбовця, який віддав своє життя за Україну, вшанували у музеї Революції Гідності. Зібралися його рідні та друзі, які поділилися спогадами та зачитали уривки з його книги  “Піднятися після падіння”. То яким Геннадія запам’ятали найрідніші люди? І що йому довелося пережити за своє життя – знає журналістка “5 каналу” Софія Норенко.

Кримець Геннадій Афанасьєв у мирній Україні був фотографом. А після того, як росія окупувала півострів, долучився до народного спротиву.

9 травня 14-го року окупаційна влада заарештувала Геннадія та засудила до 7 років позбавлення волі нібито за організацію терактів. Його катували, аби вибити свідчення проти українського режисера Олега Сенцова.

“Вони просто били по голові і животу, одягали пакети на голову та душили. Вони постійно запитували, запитували і хотілося дізнатися де терористи, я повинен був визнати що я терорист. Мені вдягли протигаз на голову і там був такий шланг і я не міг дихати”, – розповідав Геннадій Афанасьєв у 2016 році.

Цих тортур Геннадій не витримав. Та під час суду він відмовився від своїх свідчень, за що його потім катували вже у в’язниці. Загалом у полоні Геннадій провів 2 роки. 2016-го його разом з іншим політв’язнем Юрієм Солошенком вдалося повернути в Україну.

“От ми виходимо, обнімаємо їх і перше, що вони просять звичайно телефон подзвонити мамі, подзвонити бабусі, подзвонити дружині пан Юрій і ми бачимо, що це дуже скромні, інтелігентні люди, ставимо їм кіш на стіл, літак злітає і тут пан Юрій і Генна кажуть знаєте про що ми мріємо, ось кіш це круто, але наша мрія – це полуниця”, – казала уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях у 2014-2019 рр. Ірина Геращенко.

Після повернення на Батьківщину Геннадій боровся за повернення додому інших політв’язнів. 24 лютого 2022-го пішов боронити Україну. Дружина Людмила згадує, як він до цього готувався.

“Він записався на курси стрільби за декілька місяців до повномасштабного вторгнення і ні він не радився, він мені сказав, що я прийняв рішення і я як дружина просто це рішення теж прийняла разом із ним”, – каже дружина Геннадія Афанасьєва Людмила.

Загинув Геннадій 18 грудня у боях за Білогорівку Луганської області.

“Коли сталося те, що сталося я зрозуміла, що в мене ніби шматочок душі пішов. Це була справді дуже щира людина і як то кажуть таких зараз не так і багато”, – каже подруга Геннадія Афанасьєва Оксана Ткачук.

Щоб ушанувати пам’ять Геннадія Афанасьєва, рідні та друзі зібралися у столиці та зачитали фрагменти з його книги “Піднятися після падіння”. Її Геннадій написав у 2018 році. Це – розповідь про все, що довелося  пережити у полоні.

“І я пам’ятаю останній день, коли я з ним бачився до його арешту, ми відпочивали в мене вдома, ми взяли фарбу і пішли малювати прапор України в Сімферополі. Я жалію, що коли Гену вже заарештували, я не одразу подзвонив його матері, не написав йому листа”, – згадує друг Геннадія Алім Якубов.

Ті, хто знав Геннадія, розповідають про нього як про дуже позитивну та незламну людину.

“Однозначно, сильним, тому що той дух який був у ньому я не зустрічала в ні в кому, серед людей, яких я знаю. Веселим, тому що він дуже круто жартував, тому що він обожнював чорний гумор, він обожнював гострий гумор. Люблячий, він любив як свою країну, він був дуже класним другом, він був прекрасним батьком, він був люблячим чоловіком”, – каже дружина Геннадія Афанасьєва Людмила.

У Геннадія залишилася дворічна донька. Дружина, мама та бабуся досі оговтуються від горя.

Софія Норенко, Валентин Стрєльцов, “5 канал”

Читайте також: Пройшов полон, не зрадив Україну та заxищав Луганщину: у Києві попрощалися з колишнім політв’язнем Кремля Геннадієм Афанасьєвим

Дивіться відео за темою: “У вас залишився тиждень”: Резніков звернувся до росіян – марафон “Незламна країна” 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *