Святе мовчання Йосифа нагадує нам про важливість дій

Очікуючи березня, місяця, присвяченого святому Йосифу, я не можу не думати про чесноти цього невибагливого чоловіка Марії та прийомного батька Ісуса. Хоча ми знаємо, що у Біблії не записано жодних слів святого Йосифа, ми розуміємо, що його дії сказали більше за слова.

Євангеліє від Матея говорить нам, що Йосиф був праведним чоловіком. Він був мужнім, слухняним Богові, вірним, люблячим і щедрим. Ми бачимо, як він реалізовував ці чесноти, головуючи у своїй родині, захищаючи її та служачи їй. Він є прекрасним прикладом того, як ми повинні жити своїм життям — і в наших домівках, і в наших громадах.

Минулого тижня я мала розмову з однією людиною про працю на пролайф-ниві і про часті нарікання на те, що ми «проповідуємо хору» [ідіома, що означає «звертатися до людей, які вже й так з нами згодні»]. Хоча тут може бути певна частка правди, я вважаю, що краще вже навчати цей «хор», щоб він мав інструменти для євангелізації людей, які не знають Бога або відійшли від Нього. Ми маємо відповідальність ділитися цими знаннями з іншими. Чим більше ми говоримо, пишемо та навчаємо про святість життя, чим більше ми живемо згідно з цими віруваннями через добрі справи, тим більше людей це зрозуміє.

Тож ми повинні вийти із зони комфорту. Ми повинні робити те, що дозволяє іншим бачити або чути правду. Поширення Євангелія і приведення інших до Христа працює тільки якщо ми маємо моральну мужність забрати голос у нашому світському суспільстві і сяяти світлом Христа. Це працює тільки якщо ми живемо за прикладом, поданим Йосифом та іншими святими, коли вони слухняно служили Богові, розмовляли з іншими про заповіді Ісуса, а потім жили згідно з тим, чого навчали.

Святий Хосемарія Ескріва якось сказав:

«Йосиф був звичайною людиною, на яку Бог покладався у великих справах. Він робив саме те, чого хотів від нього Господь, у кожній події, з яких складалося його життя. Ось чому Святе Письмо славить Йосифа як праведного чоловіка. На івриті “праведний чоловік” означає доброго і вірного слугу Бога, того, хто виконує божественну волю, того, хто шанобливий і милосердний до свого ближнього».

«Він робив саме те, чого хотів від нього Господь».

Як було би чудово, якби хтось сказав про нас те саме після нашої смерті!

Чого Бог хоче від нас? Він хоче, щоб ми безумовно любили, навчали Його закону, уникали гріха і допомагали іншим робити те саме, а також ніколи не припиняли проголошувати, що всі люди мають гідність і цінність.

Якщо ми, як святий Йосиф, робитимемо саме те, чого від нас хоче Бог, ми зможемо змінити наш світ. Ми не будемо просто «проповідувати хору». Ми будемо набирати до хору більше учасників.

Наші дії змінять серця й уми.

Тож прийміть цей великопісний виклик на місяць святого Йосифа. Нехай ваші дії говорять за вас. Нехай ваші дії наближають когось до Бога.

Ідіть до Бога у молитві і питайте Його, чого Він хоче від вас. Просіть святого Йосифа про керівництво. А тоді вирішіть, як саме ви продемонструєте комусь притаманну цій особі гідність і навчите її Божої любові та милосердя.

Що ви робитимете? Знає тільки Бог і ви. Але можливості — безмежні.

Переклад CREDO за: Сьюзен Чіанчіо, Catholic World Report

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь